Araçlar · İlave Tediye Hesaplama · 6772 Sayılı Kanun · İstanbul İş Hukuku Avukatı
İlave Tediye Hesaplama Aracı ve 2026 Güncel Rehber (6772 Sayılı Kanun)
6772 sayılı Kanun kapsamında kamu kesiminde çalışan işçilere yılda iki kez ödenen ilave tediye, taşeron ve kamu işçilerinin en çok merak ettiği ödemelerden biridir. Aşağıdaki araçla 2026 güncel uygulamaya göre yaklaşık ilave tediye tutarınızı hesaplayabilirsiniz.
Kimler İlave Tediye Alabilir?
- Kural olarak yalnızca kamu kesiminde çalışan işçiler hak sahibidir: genel ve katma bütçeli daireler, KİT’ler, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlarda çalışan işçiler (taşeron/kadrolu işçiler dahil) 6772 sayılı Kanun kapsamında doğrudan ilave tediyeye hak kazanmaktadır.
- Özel sektörde ilave tediye kural olarak bulunmamaktadır. Özel sektörde çalışan bir işçi, yalnızca toplu iş sözleşmesinde (TİS) ilave tediye açıkça kararlaştırılmışsa bu haktan yararlanabilmektedir.
Taşeron şirket üzerinden kamu kurumunda çalışan güvenlik görevlisi, temizlik personeli gibi işçiler de -asıl işveren kamu kurumu olduğundan- genellikle bu haktan yararlanmaktadır.
Hesaplama Formülü
6772 sayılı Kanun’un 4. maddesi uyarınca ilave tediye, yılda iki taksit halinde ve her taksit 26 günlük ücret tutarında ödenmektedir; böylece yıllık toplam 52 günlük ücrete denk gelmektedir. Bazı toplu iş sözleşmelerinde ise taksit tutarı 30 gün (26+4) üzerinden hesaplanabilmektedir.
Formül: Bir Taksit İlave Tediye = (Aylık Brüt Ücret ÷ 30) × 26 (veya TİS’e göre 30) Gün
Örnek Hesaplama
Bir belediyede kadrolu işçi olarak çalışan ve aylık brüt ücreti 33.030 TL olan bir işçide, kanuni 26 gün esasına göre: günlük ücret 33.030 / 30 = 1.101 TL; bir taksit ilave tediye 1.101 × 26 = 28.626 TL (brüt); yıllık toplam (2 taksit) 57.252 TL (brüt) olarak hesaplanmaktadır.
İlave Tediye Ödenmezse Ne Yapılmalı?
Hak sahibi olduğu halde ilave tediyesi ödenmeyen veya eksik ödenen işçi bu alacağını işverenden talep edebilmektedir. İşçilik alacaklarında olduğu gibi ilave tediye alacağı da 5 yıllık zamanaşımına tabidir. Dava açmadan önce, diğer işçilik alacaklarında olduğu gibi zorunlu arabuluculuk sürecinin tüketilmesi dava şartıdır.
Bu rehber ve hesaplama aracı genel bilgilendirme amaçlıdır; sonuçlar yaklaşık değerlerdir. İlave tediye alacağınızla ilgili iş hukuku hizmetlerimiz hakkında bilgi alabilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Özel şirkette çalışan bir işçi ilave tediye alabilir mi?
Kural olarak hayır; ilave tediye 6772 sayılı Kanun kapsamındaki kamu kesimi işyerleri için öngörülmüştür. Özel sektörde ancak toplu iş sözleşmesinde açıkça kararlaştırılmışsa bu hak doğmaktadır.
İlave tediye ile yılbaşı/bayram ikramiyesi aynı şey midir?
Hayır, farklı kavramlardır; ilave tediye doğrudan 6772 sayılı Kanun'dan doğan yasal bir hak iken, ikramiye genellikle toplu iş sözleşmesi veya işyeri uygulamasıyla belirlenen ek bir ödemedir.
İlave tediyeden hangi kesintiler yapılır?
İlave tediye brüt tutarından, normal ücrette olduğu gibi gelir vergisi ve damga vergisi kesilmektedir.
Yıl içinde işten ayrılan işçi kıst (oranlı) ilave tediye alabilir mi?
Evet, ilave tediyeye hak kazanan bir işçi taksit döneminden önce ayrılırsa, o döneme kadar çalıştığı süreyle orantılı ilave tediye alacağına hak kazanmaktadır.
